Dag 10 Madaba - Reisverslag uit Mādabā, Jordanië van Jan Karin Bert - WaarBenJij.nu Dag 10 Madaba - Reisverslag uit Mādabā, Jordanië van Jan Karin Bert - WaarBenJij.nu

Dag 10 Madaba

Door: Karin

Blijf op de hoogte en volg Jan Karin Bert

24 April 2019 | Jordanië, Mādabā

Gewoon met kleren aan tussen de dubieuze dekens geslapen, `s morgens een kattenwasje met flessenwater (de plees waren verstopt) en wegwezen!
Verder noordwaarts richting Dode Zee via de Kings Highway, een route die al duizenden jaren bestaat. Het wordt groener en we komen in wat ik noem de Bible Belt. We komen langs de grot waar Lot en zijn dochters woonden, nadat ze uit Sodom en Gomorra waren vertrokken en zijn vrouw als een zoutpilaar achterbleef. Dan komen de eerste zoutpannen van de Dode Zee in zicht en daarna de zee zelf. Aan de overkant ligt Israël. Ons reisdoel is Madaba , beroemd om zijn Byzantijnse mozaïeken. We snakken ook naar een èchte douche. Het hotel stelt niet teleur, het beantwoordt precies aan onze wensen.
Na een grondige wasbeurt de stad in. Hier wonen christenen en moslims, dus je ziet ook veel ongehoofddoekte vrouwen en er liggen paashazen in de etalages.
In de orthodoxe Gregoriuskerk ligt een vloermozaïek met een kaart van het heilige land uit de 6e eeuw. In de katholieke kerk van Sint Jans Onthoofding wordt aangenomen dat op deze plek Johannes de Doper een kopje kleiner is gemaakt.
Her en der in de stad fragmenten van romeinse en Byzantijnse mozaïeken met mythologische figuren. Het is een ontspannen wandeling met een aangenaam zonnetje en voor het eerst zonder jas en mèt sandalen!
De avond besloten met een heerlijk diner in een voormalig Ottomaans huis.

• 25 April 2019 - 04:41

Leontine Bal:

Wat een reis, het tegenovergestelde van saai en voorspelbaar, vol contrasten, lichamelijke inspanningen, steeds het lekkere eten en wisselend comfort. Als ik me niet vergis, gaan jullie vandaag de lucht in. Prettige reis en landing.